maanantai 8. helmikuuta 2016

Ensimmäinen koulupäivä

Heräsin tänä aamuna kuudelta kellonsoittoon. Makoilin peiton alla tunnin ennen kuin maltoin nousta ylös ja pukeutua. Aikaeron vuoksi oli jotenkin kiva juttu, että täällä aamukuusi on meillä kotona aamukahdeksan.

Perheen isä oli jo ylhäällä, ja kehotti meitä tekemään itse aamupalaa.

Ihanan isoja paahtoleipiä, voita, kinkkua ja hedelmiä. Kuppiin sain pikakahvia, jota minua kehotettiin kokeilemaan. Ei se pahaa ole, muttei vedä vertoja oikealle kahville.

Aamulla pääsi katsomaan myös perheen koiria :)

Perheen äiti, joka toimii koululla opettajana, vei meidät tänä aamuna koululle ja samalla vähän esitteli reitin varrella olevia liikkeitä. Koululla saimme respasta vierailijoille tarkoitetut lanyardit, joilla henkilökunta tunnistaa meidät vierailijoiksi. Sitten meille neuvottiin tie Costa-kahvilaan.
Large cappuccino ja jam doughnut.

Kun olimme nauttineet kahvit ja kaakaot, palasimme respaan, josta meidät vietiin keittiöpuolelle. Meille esiteltiin paikkoja, ihmisiä ja luokkia. Sitten meille annettiin hetki istua ja tutkia huomisillan ravintolamenua, jonka jälkeen saimme työvaatteita lainaan ja pääsimme mukaan tositoimiin opetuskeittiöön!


Keittiössä oli porukkaa, joten kovin montaa kelvollista, kasvotonta yleiskuvaa en saanut. Ihanan selkeä järjestys, välineet lajiteltu omille paikoilleen josta ne aina löytää.
Tässä keittiössä kaikki tiski pestään käsin. Tiskikone on ainoastaan ravintolan astioille.
Oli myös mielenkiintoista huomata, että opetuskeittiössä saa käyttää sormuksia, korviksia, lävistyksiä ja kynsilakkaa. Ihan eka asia, jonka me suomalaiset huomasimme.

Esivalmisteluja seuraavan päivän ravintolavuoroon. Olin itse osallisena possun luista keitettyyn stockiin, eli lihaliemeen, johon tuli vettä ja laakerinlehtiä. Nuorisopuolen opiskelija pääsi avustamaan leipien leivonnassa ja kalarullien käärimisessä. Kelmu on erittäin suosittu apuväline täällä, enkä ihmettele.
Siellä tehdään myös kauraleipiä silikonivuoissa, ja savustetaan ankanrintaa pieniä puunsiruja GN-astian pohjalla hyväksikäyttäen.

Minä pääsin avustamaan pork bellyn valmistelun kanssa. 4 kilon kylkipala, jossa on mukana nahka ja kylkiluut. Poistin ensin kylkiluut, joista sitten irrotin vielä lihat. Luut päätyivät siis lihaliemen tekemiseen ja irrotetusta lihasta tehtiin omenoiden kanssa kutterissa tahna, joka levitettiin putsatulle lihalle. Sitten liha käärittiin rullaksi, kiedottiin tiukasti kelmuun ja laitettiin "vesihauteeseen", jossa se kypsyi kuutisen tuntia 50-asteisessa vedessä.

Pääsin myös seuraamaan omenasipsien valmistusta. Taas uusi laite, elintarvikekuivuri.

Allergeenilista kattaa täällä kaiken. Ihan kaiken.
Ja ylitse jääneille aineksille tehtiin omat laput, jotta myös muut luokat voivat niitä käyttää, ja että saadaan vanhaksi menevät myös käytettyä.

Eka päivä, ja jo monta asiaa tullut vastaan, mitä vaikka omallakin koululla voitaisiin hyödyntää.
Oli tosi kiva päästä avustamaan ja seuraamaan kuinka opiskelijat täällä tekevät hommia ja mitä kaikkea sellaista täältä löytyy, mitä kotipuolen opetuskeittiöissä ei edes ole.

Yhden maissa päästiin vaihtamaan taas sivareihin ja meille suomalaisille, sekä Romanista tulleelle ryhmälle, esiteltiin ammattikoulun muita linjoja. Oli ihan kaikkea kauneusalasta putkimiesten ja hitsaajien kautta muusikoihin ja performanssitaiteilijoihin.

Kierroksen jälkeen päästiin kanttiiniin syömään. Halpaa ja hyvää ruokaa; riisiä, kanankoipi kermakastikkeessa ja ne "pakolliset" ranskalaiset.

Kävimme vielä juttelemassa yhteistyökoulun kokkipuolen kouluttajan kanssa, jonka opissa siis olimme tänään. Huomenna pääsemme avustamaan ja seuraamaan ykkösluokkalaisia, ja jos haluamme, pääsemme myös seuraamaan pastry chefejä, eli leivontaa, konditoriatasoista, uskoisin, mikä ehdottomasti kiinnostaa minua. Ja illalla jos vain jaksamme, ravintolan puolelle myös.
Sekin selvisi, että täällä voi normaali työpäivä olla 12-tuntinen!

Lähdimme koululta kolmen maissa, ja kävimme Morrisons-ruokakaupassa.
"Lootit" Morrisonsilta; pieni purkki, jossa lajitelma marjoja (viinirypäleitä, mustikoita, karhunvatukoita ja pari mansikkaa), Vimtoa, Extran mansikkapurkkaa, Cadburyn maitosuklaata, Terry's Chocolate Orange, toffeeta ja Milkybar. Tykkään kokeilla karkkeja, suklaata, limdoja ja mehuja, mitä ei Suomesta saa. Cadburyn Dairy Milk ainakin maistui hirmuhyvältä!

Kävelimme majapaikkaan tänään, ihan vain katsoaksemme, että missä on mitäkin ja mihin aikaan liikkeet ja ravintolat ovat auki. Matka osoittautui pidemmäksi kuin olin ajatellut, ainakin keittiössä olon jälkeen, joten taidan vastedes kulkea matkan bussilla.

Taidan myös tietää, minne menen koulupäivän jälkeen perjantaina ;)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti