torstai 18. helmikuuta 2016

Keskiviikon kokkailuja

Alkuviikko oltiin kahden nuoren chefin opissa, tänään päästiin kokeneempien oppiin. Head chef ja third chef olivat tänään vuorossa.

Aamun nukuin vähän normaalia pidempään. Heräsin päänsärkyyn, mutta koska aikaa oli ruhtinaallisesti, saatoin torkkua säryn rauhassa pois.

Puoli kolmen maissa soitin taas taksin, jonka pyysin saapumaan kymmenen minuutin sisään. Odottelimme cul-de-sacin kulmalla, mutta taksia ei näkynyt. Kello alkoi lähestyä kolmea, ja kymmentä vaille taksi viimein kurvasi talon edustalle.
Kuski pahoitteli myöhästymistä, sillä hän oli katsonut tilausta väärin; collegen tilille tilattu taksi, kuski luuli collegen olevan noutopaikkamme, ja vasta koululle päästyään tsekkasi tilauksen loppuosan. Myöhästyminen ei haitannut, sillä työpaikalla ovat varsin ymmärtäväisiä.

Töihin päästyämme head chef ja third chef kysyivät, kummalla puolella haluamme työskennellä. Kun kerroimme, kummalla puolella olimme tehneet ekat kaksi päivää, tehtiin niin että vaihdamme paikkoja. Minä pääsin siis startes and sweets -puolelle!

Nämä chefit ovat varsin hauskoja sällejä, hauskaa juttua piisasi ihan koko työpäiväksi. Nauraa ainakin sai, ja työntekokin tuntui tosi kivalta.

Ihan ensiksi pääsin tekemään sipuli-purjo-parsakaalikeittoa. Ensin silppusin muutaman sipulin ja purjonpuolikasta, jotka sitten kuullotin voissa ja öljyssä. Sitten lisäsin esikeitetyt parsakaalit ja annoin lämmetä. Seuraavaksi lisättiin kasvislientä pari litraa, tilkka valkoviiniä ja kermaa. Kun keitto kiehahti, otettiin se pois liedeltä ja minä sain/jouduin surauttamaan sen vähän turhankin isolla sauvasekoittimella sileäksi. Siinä samalla onnistuin roiskauttamaan keittoa itsenikin päälle...
Kun keitto oli tarpeeksi sileää, lisättiin siihen vielä parisataa grammaa Stilton-juustoa, jonka annettiin sulaa hiljakseen sopan sekaan, sekä pieni nokare Dijon-sinappia. Hirmuisen herkullista keittoa!

Ensimmäinen ihan oikea "proper cuppa" :D tuli ihan lapsuus mieleen ja äidin keittämät iltateet.

Sitten pääsin kokeilemaan taas jotain uutta; sinisimpukoiden puhdistamista.
Simpukoista piti irrottaa "parta" ja kuoriin tarttuneet merirokot. Aikaa vievää puuhaa, mutta samalla ihan mielenkiintoista. Samalla saattoi tarkistaa, että simpukat olivat vielä elossa. Kuolleita löytyi vain kolme, ja niistäkin oli kuori ihan apposen auki, joten ne oli helppo karsia joukosta heti.

Kun sain simpukat siistittyä, oli aika mennä syömään. Tänään saimme fish & chips -annokset tartar-kastikkeen ja höyrytettyjen herneiden kera.

Puoli seitsemältä alettiin taas tositoimiin. Nuorisopuolen opiskelija teki pääruoka-annoksia head chefin kanssa ja minä tein alkuruokia third chefin kanssa.
Ihan ensiksi third chef kertoi mitä mihinkin tilauksessa olevaan annokseen tulee ja näytti ensimmäiset ensin itse.

Keitto koristeltiin valkealla kastikkeella, ja siihen tuli vielä krutonkeja päälle.

Classic club sandwich.

Fishcakes, johon tuli tartar-kastike ja balsamicolla ja yrttiöljyllä maustettu salaatti.

Baby chorizos and caramelized onions. Sain tätäkin maistaa, tosi hyvää!

Sain itse valmistaa parit annokset sinisimpukoita. Kattilan pohjalle tuli ensin vähän salottisipulisilppua ja valkosipulia, jotka kuullotettiin voissa. Sitten sinisimpukat annosteltiin kulhoon ja sekaan pari desiä valkoviiniä. Simpukat ja viini kipattiin kuumaan kattilaan ja peitettiin kulholla. Kun simpukoiden kuoret aukesivat, lisättiin joukkoon vielä kermaa ja persiljaa ja annettiin kiehahtaa. Odotellessa paahdettiin parilalla leipäviipale ja savuöljyllä valeltu sitruunalohko. Valmis annos tarjoillaan upeassa kulhossa.

Illan viimeinen tilaus, suklaamoussea vaniljajäätelöllä. Mousse pidetään rengasmuotissa kylmässä, ja piti lämmittää vähän tohottimella. Otin kuvan juuri oikealla hetkellä ;)

Valmiit annokset. Koristeet ovat seesaminsiemeniä suklaassa. Sain maistaa niitäkin, kivan suolainen ja makea samalla kertaa.

Allergeenilista, joka osui silmään tänään.

Tulin tänään vielä kysyneeksi reseptien puutteesta, ja third chef osasi selittää oikeastaan paremmin. Reseptien ja annoskorttien puute antaa paremmat mahdollisuudet käyttää omaa luovuuttaan. Annos saa näyttää tekijältään. Kuulostaa todella hyvältä!

Tämä oli tosi kiva työpäivä, oikein odotan jo huomista!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti